Wat als er veel kapers op de kust zijn?

De keuze om te verhuizen is een hele persoonlijke. Wie er nog niet uit is, heeft baat bij kennis over de huidige woningmarkt. Wout Jonasse, makelaar bij Schieven Keizer, gaf tijdens het Verhuizen of  Blijven Zittenfestival antwoorden op prangende koop-en verkoopvragen.

Wout gooit er tijdens de avond in Cornelis eerst maar eens een paar vragen tegenaan. “Wie heeft er serieuze verhuisplannen?” Zes handen gaan de lucht in. “Wie weet zeker dat hij wil blijven wonen waar die woont?” Dat blijken er twaalf. De rest weet het dus nog niet. “Ik hoop jullie een beetje te helpen bij het maken van een keuze.”

Hoe ontwikkelt de woningmarkt zich?

Wout schetst eerst een beeld van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Van 1 januari tot nu werden in Epe 474 woningen verkocht. Uit alle analyses blijkt dat er veel meer vraag is dan aanbod in Epe en omgeving. De looptijd is sterk afgenomen, gemiddeld staat een huis nu 38 dagen te koop. Landelijk ligt dat gemiddelde zelfs nog iets lager, maar vrijstaande huizen, waarvan er veel zijn in Epe, staan over het algemeen wat langer te koop. De vraag naar huizen wijkt nogal af van het aanbod. In het lagere en vooral in het middensegment is de vraag naar huizen veel groter dan het aanbod. “Dus mensen die in dat segment een huis zoeken, raad ik aan heel scherp te zijn.”

Wat als er veel kapers op de kust zijn?

“Maar hoe zorg je ervoor dat je er tussenkomt als de woningmarkt zo overspannen is?” vraagt iemand uit het publiek. “Allereerst moet je er voor zorgen dat je het aanbod continu in de gaten houdt. Maak een zoekprofiel aan bij makelaars. Zo word je één à twee dagen voordat een huis op Funda komt al geïnformeerd. Het helpt sowieso als je al bekend bent bij makelaars. Als ze weten wat jouw woonwensen zijn, hebben ze jou in het vizier als er een passende woning voorbij komt.”

Helpt het om een aankoopmakelaar in te schakelen? “ is een andere vraag die aan bod komt. Wout: “Dat kan zeker helpen. Als makelaar en inwoners van Epe hebben we een groot netwerk en weten we wat te koop staat. Deze voorsprong gebruiken we om huizenzoekers te helpen aan hun droomhuis.” Een man in de zaal beaamt Wouts antwoord: “Wij hebben een aankoopmakelaar ingeschakeld. Dat bevalt ons goed. Je moet nu echt scherp zijn, anders vis je achter het net als je droomhuis te koop komt.”

Eerst verkopen of aankopen?

Een dame in de zaal wil weten wat verstandig is: eerst het eigen huis verkopen of eerst een ander huis kopen?

“Doe waar je je goed bij voelt,” meent Wout. “Als je niet kan slapen als je eerst een ander huis koopt, moet je dat zeker niet doen. Maar als je daar niet zo’n last van hebt, dan is het in deze tijd heel aannemelijk dat je je eigen huis binnen een paar maanden verkoopt.  En is het risico dat je loopt als je eerst een huis aankoopt klein. Zeker als er tussen het sluiten van de koop en de overdracht nog een aantal maanden zit, heb je tijd om je huis verkocht te krijgen.

Andersom is het nu misschien wel lastiger. Je huis verkopen binnen afzienbare tijd is nu vrij aannemelijk, maar binnen enkele maanden het huis van je dromen vinden en ook nog kunnen kopen is veel moeilijker. Stel jezelf de vraag welk risico je wil nemen en of je een droomhuis wil laten schieten omdat je eerst wil verkopen.”

Hoe woont Epe en omgeving?

“Hoe is het om in Epe te wonen?” vraagt een man van rond de zestig. “Ik woon nu in het westen, oriënteer me op de Veluwse woningmarkt en hier helemaal onbekend.”

Wout geeft het woord aan Richard, eigenaar van Schieven Keizer Makelaars en zowel privé als professioneel flink geworteld in Epe. “Epe heeft een bepaalde schwung. Het is heel levendig. Het heeft een fijn centrum met  leuke restaurantjes en winkels. De huizen staan zeker in het buitengebied op grote percelen. Zo’n 20% van de huizen wordt nu verkocht aan randstedelingen die op zoek zijn naar meer ruimte.”

Wout sluit de presentatie af:  “Wonen gaat over meer dan een huis. Het gaat om de omgeving, de voorzieningen, de cultuur, de mentaliteit. Wij willen mensen ook helpen bij hun keuze voor een wijk of plaats. Als een gids op de woningmarkt.”

Advies over blijven zitten of verhuizen? 

Wil jij weten of je beter kan verhuizen of blijven zitten waar je zit? Kom langs of maak een afspraak via epe@schievenkeizer.nl. Wij helpen je graag met een persoonlijk advies.