Eerste Verhuizen of Blijven Zittenfestival trekt boven verwachting veel bezoekers

Maandagavond 19.30 uur. De bovenzaal van Cornelis zit tjokvol met bezoekers van het eerste Verhuizen of Blijven Zittenfestival dat Schieven Keizer Garantiemakelaars deze avond organiseert. Borrelplankjes staan op tafel, en met een glaasje bubbels in de hand luisteren de mensen aandachtig naar de presentaties van de sprekers.

Richard Nijhof, eigenaar van Schieven Keizer: ”We willen meer zijn dan verkoper en aankoper van huizen. Wij zien onszelf als gidsen op de woningmarkt. Voor ons is het allerbelangrijkst dat mensen goed wonen en daar helpen we graag bij. Ook als mensen besluiten om niet te verhuizen. En dus kregen we het idee om een avond te organiseren over de ontwikkelingen op de woning- en hypotheekmarkt en de verduurzaming van woningen. Dat zijn belangrijke woonthema’s waarover nu veel gaande is.”

Wout Jonasse van Schieven Keizer vertelt over de grote vraag naar woningen en het geringe aanbod. Op de vraag of je beter eerst je huis kan verkopen en dan pas een huis kopen antwoordt hij: “Doe vooral wat goed voelt. Wij kunnen geen garanties afgeven, maar in deze markt is de kans dat je je droomhuis vindt en kunt kopen kleiner dan de kans dat je je eigen woning niet binnen vier maanden verkoopt.

Wim Meuleman van de Hypotheekshop laat zien wat er gebeurt als je het huis van de buren koopt dat verdacht veel op dat van jou lijkt. “Grote kans dat, ondanks dat de koopprijs flink hoger is dan van je huidige huis, je toch veel lagere hypotheeklasten hebt. Dat komt door de historisch extreem lage rente.” Of een hypotheek oversluiten een goed idee is, hangt van veel factoren af. “Daar is maatwerk voor nodig.”

In Epe heeft de gemeente onlangs een energieloket ingesteld. Ron Stet neemt het publiek mee in de stappen op weg naar de verduurzaming van je huis. Wie wil kan gratis bij het Energieloket een energiescan laten maken. Op basis van je energieverbruik, de bouwtekeningen, een warmtemeter en jouw verduurzamingswensen krijg je een advies op maat. Ook kan je bij Ron terecht voor meer informatie over subsidies en helpt hij bij het indienen van een aanvraag.

Richard sluit af: ”Deze avond heeft vast nog niet het antwoord gegeven op de vraag of verhuizen of blijven zitten voor jou beter is, maar hopelijk hebben jullie wel een eerste belangrijk inzicht gekregen.” Beneden in het café kletsen de mensen verder over hun verhuis- en verduurzaamplannen en genieten van heerlijke pizzapunten. “Dit smaakt naar meer,” aldus de makelaars van Schieven Keizer.